zaterdag 25 december 2010

Carrosserie vervolg!

Nadat ik vorige week alles had opgebouwd en uitgemeten heb ik alle delen weer verwijderd. Omdat ik in de avonden te weinig tijd had om te gaan zagen, boren (en opruimen) heb ik diverse kleinere karweitjes uigevoerd. Tijdens het passen van het uitlaatspruitstuk zag ik dat ik de koppelingskabel beter kon verleggen zodat deze niet direct in de buurt van het spruitstuk zou komen. Daarna heb ik het 3e remlicht op de rollbar gemonteerd, op zich een simpel karweitje maar voordat ik de kabel door de rollbar had was ik toch een uurtje verder. Verder heb ik nog meer kabeltjes weggewerkt.

Op een vrije dag ben ik begonnen met het zagen van het gat voor de uitlaat, alle delen weer netjes geplaatst en vervolgens het gat afgetekend met de eerder gemaakte mal. Het zagen verliep probleemloos. Ik heb alles eerst weer met schilderstape en de hoeken rond uitgezaagd met een snel draaiende gatenzaag (22mm), sneldraaiend zonder enige druk want anders springt de gelcoat je om de oren. vervolgens de rechte lijnen met een dremel (slijpschijf) gezaagd. Vervolgens nog een beetje afwerken. Het opruimen van de rotzooi is meer werk dan het zagen! Wat een stof en troep geeft het als je met glasfiber werkt!
Na het monteren van de zijpanelen (alleen met klemmen en moeren) heb ik de scuttle gemonteerd, alles weer netjes afgetekend en de noodzakelijke gaten geboord. Vervolgens ook deze weer vastgezet. Daarna heb ik de tankdop definitief vastgezet en alvast het kofferbakje er in gehangen om te kijken hoeveel ruimte er is om de kabels achterin weg te werken. Dat gaat dus met gemak.
Om niet te vergeten welke dingen ik nog moet doen, heb ik sinds enige tijd een "to-do" lijstje hangen waar ik telkens aangeef wat ik zeker niet mag vergeten. Stel voor dat je iets vergeet definitief vast te zetten! Vervolgens heb ik het linker achterspatbord vastgezet, en de wielen even gemonteerd, ziet er toch leuker uit met de kerst!

Uren gewerkt: 13 uur.
Totaal aantal uren gewerkt: 112 uur.
 


zondag 12 december 2010

Carrosserie!

Carrosserie voorbereidingen! Gelukkig had ik wat tijd deze week, met op de planning: het uitzagen van het gat waar het uitlaatspruitstuk door het zijpaneel komt! Bij het monteren van het spruitstuk wordt heel snel duidelijk dat hier alles dicht bij elkaar zit. Een aantal kabels en onderdelen zullen toch afgeschermd moeten worden van de hitte, hier kom ik waarschijnlijk in het vervolg van de bouw wel op terug. Met behulp van aan elkaar geplakte pizzadozen heb ik een sjabloon gemaakt en een eerste kleine uitsparing gemaakt. Bij het passen blijkt al snel dat je iets meer ruimte nodig hebt om te manoeuvreren. Dus na meerdere malen de uitsparing te hebben vergroot moet het nu lukken.

Om uiteindelijk de sjabloon over te zetten op het zijpaneel heb ik het linker zijpaneel geplaatst, maar dan kom je al snel tot de ontdekking dat je dus ook de achterzijde, het rechter zijpaneel, spatborden en de scutlle moet plaatsen anders weet je nog niet wat de exacte positie wordt voor de uitsparing!
En dan begint het gepuzzel, eerst moet de achterzijde met de zijpanelen uitgelijnd worden, een klus waar je toch met enige twijfel aan begint want al snel blijkt dat je aan de carrosseriedelen moet gaan vijlen, boren en slijpen. En dan slaat de twijfel toe, zit er niet teveel spanning op, waar moet je vijlen, etc, etc. Toch maar even feedback gevraagd van Rob, hij had dezelfde ervaring, dus starten!
Nadat ik de zijpanelen en de achterzijde had bijgewerkt en in de juiste positie had geplaatst (met klemmen) heb ik de achterzijde vastgezet. En toen begon het eerste avontuur; het uitzagen van het gat voor de tankdop. Meten, meten, meten, meten……., twijfel, meten, meten en toch maar zagen, hiervoor heb ik gatenzagen in diverse maten. Maar ik heb al zoveel ellende gehoord van het boren en zagen in gelcoat, dat de stukken er van af kunnen vliegen/breken. Met angst heb ik het eerste gat gezaagd, brede schilderstape om op af te tekenen en in het midden een klein 4 mm gaatje geboord, weer controleren en daarna met de gatenzaag, zonder enige druk het gat zagen, wat eigenlijk bijzonder goed en makkelijk gaat. Daarna was het tijd voor de uitlijning van de rollbar, weer eerst brede schilderstape aanbrengen en het hele meetproces van meten, controleren, twijfel, meten begint weer. Maar ook de rollbar zit er strak in. Daarna heb ik de gaten voor de gordels gezaagd. Ik heb 3-puntsgordels dus had ik slechts 2 gaten hiervoor nodig en nog even de gaten voor de zijknipperlichten in de zijpanelen. Uiteindelijk heb ik hier ongeveer 10-12 uur aan gewerkt maar toen ik alles aan het opruimen was, en geloof me dit geeft een enorme rotzooi, kwam ik tot de conclusie dat ik het gat voor het uitlaatspruitstuk nog moest zagen. Dat doen we dan volgende week maar! Als het gat dan eindelijk gemaakt is, worden alle delen er weer afgehaald en ga ik alles in de motorruimte en bij de tank definitief plaatsen en vastzetten!

Aantal uren gewerkt: 12 uur.
Totaal aantal uren gewerkt: 99 uur.

donderdag 9 december 2010

Kabelrouting, remmen ontluchten en andere werkzaamheden.

Deze week eerst verder gegaan met het goed leggen van de diverse kabels, met name in tunnel boven het "bellhouse" is er weinig ruimte en met mijn grote handen was het een lastige klus. Alle kabels zijn nu voorzien van de nodige bescherming en alles is vastgezet waar het nodig is. De tunnel kon gesloten worden. Vervolgens ook even het rubber voor de versnellingspook gemonteerd. Zo begint het toch steeds meer op een auto te lijken.
Vervolgens de accubak nog even aangepast. Om er iets beter bij te kunnen heb ik in de alu plaat een gat gemaakt, zo is het iets makke-lijker om de moeren aan te draaien. Voor het gat heb ik een pas-sende rubber afsluitdop besteld!


Daarna was het tijd om de remmen te ontluchten, een lastige klus had ik begrepen van Rob en andere bouwers. Vol goede moet en hulp van Gerard zijn we begonnen. Het viel eigenlijk best wel mee, echter toen we de druk vast wilde zetten middels een lat, om 's-nachts de druk op de leiding te laten (zodat we zeker wisten dat de koppelingen goed dicht waren en de laatste lucht de volgende ochtend zouden kunnen verwijderen) kwamen we tot de ontdekking dat de geleverde "clevins-pin" geheel was verbogen. Nou hebben we in onze familie brute krachten (en ook domme) maar deze krachten moet zo'n verbinding toch zeker kunnen weerstaan. Dus om deze te vervangen heb ik bij Speedon een sterkere "clevis-pin" besteld.


Aantal uren gewerkt: 8 uur.
Totaal aantal uren gewerkt: 87 uur

zondag 28 november 2010

Aansluiten kabels en sensoren (deel I).

Na het plaatsen van de motor ben ik begonnen met het plaatsen van de sensoren, kabels en stekkers. Een lastige klus omdat er nagenoeg geen ruimte is om te werken. De motor zit bijna tegen het frame en de ruimte tussen het koppelingshuis en het chassis is echt heel krap. Een lastige klus waarbij ik me heb voorgenomen dit in fases uit te voeren. Als eerste heb ik alle kabels en sensoren bevestigd om zeker van de routing van de kabels te zijn. In mijn onkunde haalde ik een paar sensoren door elkaar maar met wederom een mailtje naar Rob werd het duidelijk, nou ja op de themperatuur sensor na, hiervoor kon ik de positie niet vinden, alle gedownloade manuals nagekeken, Rob weer gemaild, andere weblogs bekeken, het zou rechts onder in het thermostaathuis moeten komen. Ik kon het niet vinden. Vervolgens ben ik hier mee gestopt. Maar dit bleef knagen en ´s-avonds heb ik alsnog de koelvloeistoflijn bekeken en zo moeilijk als een probleem kan lijken, zo makkelijk blijkt de oplossing. Er is een modifificatie toegepast, een adapter is op de metalen afvoer. Dus weer een hersenbreker minder.

Een van mijn routines voordat ik ergens aan begin is de manuals doorkijken en de weblogs van Rob en Kevin doorlezen. Daarbij viel me op dat de inspuitlijn bij Rob gekeerd was met als grote voordeel dat de benizne aan- en afvoer dus bij de reeds gelegde benzineleidingen komt te zitten en er slechts een klein stukje rubber slang nodig is. Dus voor de zekerheid weer snel een mailtje naar Rob of hij dit zelf had gedaan of het zo was aangeleverd (hij zal wel gek worden van mijn mails, maar zijn info is beter dan van menig manual van Westfield).

Ik heb vervolgens de kabels aan de passagierszijde verwerkt, maar het valt niet mee met zoveel kabels. Omdat het niet echt leuk werk is heb ik dit afgewisseld met het plaatsen van de bezine tank, de lange koppelingskabel (de eerste kabel die ik had was ongeveer een meter te kort), de versnellingspook, de radiateur en de accubak. Daarna heb ik (tijdelijk) de waterslangen gemonteerd en de water themperatuur sensor. Omdat deze op een andere positie is gekomen heb ik de kabels netjes verlengd.

Nu begin ik aan de routing van de kabels aan de bestuurderszijde. Als alle kabels in positie zijn haal ik de overtollige lengte naar binnen via de tunnel en kan ik de laatste beschermslang om de nog niet beschermde kabels maken (ik heb diverse maten bescherm-kabels bij Conrad besteld, veel prettiger om mee te werken dan bijgeleverde beschermhulzen). Deze klus zal komende week nog heel wat uurtjes vergen.

Aantal uren gewerkt: 11 uur.
Totaal aantal uren gewerkt: 79 uur.

Plaatsen van de motor.

           

Dit is het moment waar ik met een beetje spanning op heb gewacht; het plaatsen van de Ford Zetec 2.0 16v. Speciaal hiervoor heb ik een motortakel en evenaar aangeschaft (en alweer verkocht). Met name de evenaar is een geweldig hulpstuk, hiermee kun je het blok tijdens het plaatsen in elke hoek manouvreren. Samen met mijn broer hebben we in 2 uur het blok gehangen, veel sneller dan we hadden durven dromen. Maar ik moet wel eerlijk zijn, ik wist van Rob (zie zijn weblog) dat we het blok moesten plaatsen, baksteunen op plaat aftekeken, motor er uit halen, gaten boren en de motor weer terug hangen. Ook hiervan is in de manual nergens melding gemaakt.  Zonder deze cruciale informatie hadden we het blok niet kunnen plaatsen, je verwacht niet dat je moet gaan boren terwijl er extra bakplaten worden geleverd die je helemaal niet nodig hebt.  Zeer verwarrend en onbegrijpelijk dat deze informatie niet verstrekt is door Westfield zelf.


Aantal uren gewerkt: 2 uur (exclusief de koffietijd van 1.5 uur).
Totaal aantal uren gewerkt: 68 uur.

zondag 21 november 2010

Levering ontbrekende onderdelen.

EINDELIJK!!!!!

Wat heeft dat lang geduurd maar de mannen uit Lelystad hebben alles bij me thuis af laten leveren. Als je de dozen ontvangt verwacht je niet dat er iets van waarde in zit, sterker nog, je bent bang als je gaat uitpakken dat alles wel beschadigd zal zijn, wat een verapkking!

Gelukkig viel het mee, niets beschadigd en bijna alles geleverd. Omdat een rubbertje ontbreekt kan ik helaas de kabelboom (ECU) nog niet installeren en dus de motor nog niet plaatsen, maar Gino (van Westfield NL) heeft beloofd dat hij dit per post even stuurt!
Dus ben ik begonnen met het dashboard, eerst met het kleine gedeelte, de watertemp-, olietemp- en benzinemeters samen met schakelaars ingebouwd, een werkje van niks. Resultaat mooie witte klokken die mooi afsteken tegen het zwarte vynil. Daarna ben ik begonnen met het grote dashboard.  Eerst 2 gaten er bij gemaakt (weer van Rob afgekeken, beter goed kopieëren dan zelf slecht verzinnen)! En alle andere gaatjes pas gemaakt. Vervolgens de lampjes er in geplaatst en de kilometer- en toerenteller. Daarna heb ik het kleine gedeelte achter het grote dashboard gemonteerd, wat dan direct opvalt is dat de passing niet echt mooi is. Er is een kleine spleet tussen de 2 gedeeltes. Dit zal ik voor de definitieve montage even oplossen door het vynil van het kleine plaatje aan de achterzijde gedeeltelijk los te halen (van de rand) en dit te verlijmen op achterzijde van het grote gedeelte. Maar eerst zullen nog de ontbrekende schakelaars binnen moeten komen.

Uren gewerkt: 3 uur.
Totaal aantal uren gewerkt: 66 uur.

zaterdag 30 oktober 2010

Opbouw scuttle en koplampvoorbereiding!

Omdat de motor nog niet geplaatst kan worden heb ik afgelopen weken diverse kleine karweitjes gedaan zoals het mooier afwerken van kabels etc. Uiteindelijk begonnen met de opbouw van de scuttle met de ruitenwissermotor, stangen en de verwarmingsinstallatie. Een rottige klus was het openwerken van de ventilatie sleuven voor het raam. Een rottig werkje en zonder Dremel nagenoeg onmogelijk, dus maar snel een aangeschaft. Vervolgens de verwarmingsbak (filet) pas gemaakt en verlijmt. Daarna heb ik de gaten uitgemeten t.b.v. montage verwarmingsunit. Nadat dit alles gedaan was heb ik de ruitenwisser-rmotor geplaatst, de stangen gebogen en de assen geplaatst. Toen dit alles netjes zat heb ik de verwarmingsunit gehangen. Onder het motto "hoe blijf ik aan het werk zonder onderdelen" ben ik begonnen aan de montage van de koplampsteunen. Ook hierin schiet de standaard manual te kort, het staat er domweg niet in, gelukkig staat in de gedownloade versie wel een beknopte beschrijving. Vlug nog even een paar vragen gesteld aan Rob en toen aan de gang. Alles netjes uitgemeten, de fairings pas gemaakt (met de nieuwe Dremel) en de steunen bevestigd. Even nog getest met koplamp en ja het paste! Helaas zijn de fairings niet 100% aan te sluiten op de motorkap, toch nog even navragen hoe ik de kleine kiertjes kan afsluiten, maar misschien valt het helemaal niet op. Vervolgens nog de positie van de knipperlichten uitgemeten, een knap lastig werkje omdat je geen echt vaste orientatie punten hebt en omdat links en rechts niet helemaal identiek zijn (iets wat ik ook al merkte met de fairings links en rechts). Nog even de knipperlichten geplaatst om ze er vervolgens weer af te halen om de motorkap weer op te bergen tot deze weer nodig was.
De roosters had ik enkele weken geleden al verlijmd! Ziet er toch wel leuk uit!


Uren gewerkt: 8
Aantal uren totaal: 63

maandag 18 oktober 2010

Diverse karweitjes.


Omdat ik motor nog niet kan plaatsen omdat ik nog steeds een berg onderdelen mis ben ik begonnen met het installeren van de benzinepomp en filter. Ik zag op het weblog van Rob zijn steun en dat vond ik ook een betere oplossing dan aan onderzijde monteren, dus snel een hoekprofiel gezaagd, gespoten en gemonteerd, ziet er strak uit!



Rempedaal is 15 mm naar links gezet om met mijn grote brede voeten toch gas te kunnen geven zonder gelijktijdig te remmen. Nu moet het net kunnen.Opnemer (transducer) gemonteerd, omdat ik een witte klokkenset (Smiths upgrade) besteld heb is de opnemer veel smaller en dient volgens tekening voor bij rechter schijfrem gemonteerd te worden. Vervolgens dient de kabel naar het dashbord geleid te worden, weer meer draden! Dus toch maar besloten om deze achter bij diff te plaatsen, vervolgens sluit ik deze aan op de connector van de kabelboom en maak ik daar ook een extra massa aansluiting. Moet lukken en werken. Voor gebruik toch maar even doormeten!



Achterlicht kabels en stekkers gemaakt, nauwkeurig uitgezocht bij contrastekkers van de kabelboom welke kleuren waar zaten en vervolgens met manual nogmaals gecontroleerd en alles gemonteerd en gesoldeerd, voorzien van nodige krimpkous. Enkele extra aftakkingen gemaakt voor de extra remlichten. Ook deze verbindingen meet ik voor gebruik toch maar voor de zekerheid even door!



Motortakel aangeschaft, huren was helaas in de omgeving niet mogelijk, dus na gebruik zet ik deze dan maar op marktplaats te koop en nu maar hopen dat de onderdelen geleverd worden zodat ik de takel ook kan gaan gebruiken.



Uren gewerkt: 5
Totaal uren gewerkt: 55

zaterdag 9 oktober 2010

Aandrijfassen, handrem en achterlichten


Gelukkig was alles ok met het diff, op maandag werd ik gebeld door Westfield NL dat er geen reden tot paniek was. De kappen aan diff-zijde konden van aandrijfassen worden verwijderd en alles paste perfect. Op advies van Westfield nog een dunlaagje speciale kit aangebracht zodat het vet er helemaal niet uit kan en alles was opgelost (exact zoals Rob mij mailde). Alle bouten weer met momentsleutel nagetrokken en op naar de volgende uitdaging..........

Helaas mis ik nog zoveel onderdelen zodat ik weer niet verder kan. Ik had gepland komende week de motor te gaan plaatsen, maar ik mis de Ecu met de kabels. Balen, balen, balen, zeker omdat ik komende tijd weer meer moet reizen dus veel minder tijd heb. Maar ja, dan maar op zoek naar andere karweitjes.
De handrem met de kabels bevestigd en voorlopig afgesteld, ook weer voorzien van ribbelkous zodat de kabels de draagarmen niet beschadigen. De platen voor de tunnelafdekking had ik al voorbereid, draad M5 getapt en nu kunnen ze netjes vastgezet worden.

Daarna ben ik maar begonnen met de achterlichten echter ook hier mis ik weer een deel, maar ja je wil toch iets doen. Op de weblog van Rob en Kevin zag ik de verlijming van de mist- en achteruitrijlamp. Zoals Kevin het oploste met polyestergaas, een vies werkje. Dus nagedacht hoe ik het kon oplossen. Verlijmen was een van de snelste oplossingen maar ik vond alleen verlijmen een kwetsbare oplossing, dus heb ik ringen gezaagd (uit een vleesplank) en deze verlijmd tot de juiste dikte en vervolgens aan acherzijde verlijmd. Is redelijk netjes geworden en hier kan ik straks de lampen in monteren (verlijmen) en heb ik een stevige verbinding, lampen in de foto moeten nog in juiste positie gesteld worden. Vervolgens even vlug aan het chassis gehangen om te genieten.


Uren gewerkt: 8 (deze week)
Totaal uren gewerkt: 51

zondag 3 oktober 2010

Kabelboom,diff en aandrijfassen!

Eindelijk is de kabelboom binnen en kunnen de werkzaamheden hervat worden. Als eerste heb ik de stekkers voorzien van een label met nr en naam. Hopelijk wordt het dan iets overzichterlijker, het lijkt wel een bord spagetti! Met hulp van mijn broer hebben we de kabelclips aan het chassis gepopt en zijn we de kabel gaan monteren. De zekeringskastjes voorlopig op zijn plek gezet en voor demontage voorzien van nummers en letters. Helaas blijk ik in staat te zijn om een "9" en een "g" hetzelfde te schrijven, dus verwarring! We hebben daarna de uiteinden bepaald van de kabel en het chassis om vervolgens vanuit de tunnel naar achter gaan werken. Alle kabels (en tegelijk ook benzine en remleidingen) rijkelijk voorzien van ribbelkous! De bekabeling aan de achterkant hebben we opgehangen maar nog niet vastgemaakt om te voorkomen dat we bij verdere montage alles moeten loskoppelen. Ook aan de voorkant zijn we vanuit de zekeringskastjes weer helemaal naar de uiteinden gegaan en van daaruit weer alles gemonteerd. Bij de tunnel heb ik alles voorlopig opgehangen om ook hier nog wat te kunnen aanpassen bij verdere montage.Het differentieel kon nu eindelijk  volledig vastgezet worden, alle bouten en moeren werden aangebracht en alles werd met de momentsleutel nagetrokken. Bij het aanbrengen van de aandrijfassen viel op dat de passing met het diff anders was dan ik tot dusver had gezien en gelezen. De kopwas voorzien van welvingen die volgens mij naadloos moeten passen in zelfde welvingen in diff-kommen. Echter de diff kommen zijn volledig glad met als resultaat (tijdelijke montage) een opening tussen aandrijf-assen en diff van 4/5 mm. Dus maar weer info aangevraagd bij andere bouwers en als het niet duidelijk wordt een mailtje naar Westfield NL.
Nu maar hopen dat ik iets ben vergeten, ik hoop niet dat ik
het diff er weer uit moet halen en/of vervangen!                

Uren gewerkt: 10
Totaal aantal uren gewerkt: 43

zaterdag 25 september 2010

Zoektocht in manual en naar onderdelen!



Omdat helaas de kabelboom nog steeds ontbreekt ben ik maar begonnen met diverse kleine dingetjes die toch moeten gebeuren. Als eerste heb ik de tunnelplaten gedeeld, voorste gedeelte wordt straks vast gepopt en de resterende tunneldelen worden vastgeschroefd met imbusbol-kop. De zelftappers vind ik niks en draadtappen is een fluitje van een cent in p-bakkenstaal!

Vervolgens heb ik de stuurarmen gemonteerd resulterend in een enorm toespoor, weblog van Rob bekeken en een mail gestuurd (hij zal wel gek worden van mijn vragen) en na zijn info wist ik dat ik op zoek moest naar "spacers". Vervolgens stuurstangen 1.5 cm ingekort en weer verlengd middels de "spacers" speciaal voor de widebody uitvoering. En hiermee kom je op een paar punten waar Westfield UK echt een paar steken laat vallen:
1. Manual: de geleverde manual is niet up to date en verre van compleet. De info van de "spacer" staat er gewoon niet in, gelukkig heeft Rob mij een paar downloadsites gegeven en daar staat het in beschreven.
2. Verpakking: echt op zijn Engels, onorderlijk verpakt en zeer onoverzichtelijk, na een uur zoeken dacht ik dat ik de "spacers" niet had ontvangen, dus even een mailtje naar Lelystad (die dan onmiddelijk voor je aan de slag gaan! Complimenten!) maar de volgende dag toch maar alle doosjes open gemaakt en uiteindelijk gevonden in een doos met de achterrem.

Om dergelijke zoektochten te voorkomen en omdat ik toch niet verder kan, heb ik de ochtend gebruikt om de onderdelen die wel binnen zijn verder uit te pakken en te sorteren. Tevens heb ik besloten, voordat ik een volgende stap maak om eerst dat hoofdstuk uit de manual te lezen, herlezen en vervolgens de gedownloade versie (met extra info) te lezen en daarna pas iets te doen. Indien je de handleiding volgt zonder alles vooraf te lezen kan het gebeuren dat er aan het einde een opmerking staat dat je in het begin iets niet mag vergeten, dus m.a.w. kun je alles weer afbreken en opbouwen.

Uren besteed: 3 uur.
Totaal aantal uren besteed: 33 uur.

zaterdag 18 september 2010

Ophanging en stuurinrichting.



Vandaag begonnen met stuurinrichting, na weer een tip van Rob heb ik eerst de nylon "stoplocks" verwijderd om maximale stuuruitslag te krijgen. Vooraf heb ik de diverse (onbehandelde) onderdelen even voorzien van een laagje zwarte lak. Is toch mooier dan roest. Vervolgens begonnen met de ophanging, eerst voor, maar helaas mis ik daar nog de bovenste draagarmen. Achter had ik wel nagenoeg alle onderdelen dus alles gemonteerd en het diff gehangen. Bout boven nog niet bevestigd omdat ik de kabelboom (als die binnen is) nog moet doorvoeren. Als dan alles op zijn plek zit, kan alles helemaal vastgezet worden met een momentsleutel. Hier en daar heb ik wat papier vast getaped om beschadigingen te voorkomen.

Uren besteed: 9
Totaal aantal uren: 30